BESCHRIJVING

In 2020 gaan we een bijzondere cursus geven: Wild in 4 seizoenen. Een cursus waar veel vraag naar is geweest. Ieder seizoen gaan we een volledig weekend aan de slag met het verwerken van wild, vlees, vis of gevogelte.

Alle dieren waar we mee werken zijn niet speciaal voor ons geschoten maar het zijn dieren die al worden bejaagd door ons slechts worden opgekocht.
We besteden veel aandacht aan het leven van het dier en aan alle delen van het dier die nu vaak worden weggegooid maar die prachtig te gebruiken zijn. Botten, pezen, de huid, hersenen, visgraat en vishuiden zijn allemaal waardevolle materialen waar je de meest prachtige producten van kunt maken.
Veel mensen leren uiteraard alleen hoe vlees er in een winkel uitziet. Bij wild vlees heeft ieder diersoort een andere kleur, geur en smaak en een unieke textuur. Dit vlees is puur en niet ingespoten met water noch kunstmatig gekleurd.

Ieder weekend zullen we ook gaan koken en op allerlei manieren het wild bereiden. De eerste dag eindigen we met een avondmaal waarbij we ook de producten bereiden die wat minder gangbaar zijn zoals bijvoorbeeld de poten van een wild zwijn. We willen je laten ervaren dat ook deze vleesproducten waardevol voedsel zijn en we verspillen niets.
Bij de cursus zijn er instructeurs, assistenten en koks die iedereen door het proces begeleiden. Daarnaast zullen er verschillende gastdocenten zijn, van jagers en ex-stropers tot slagers en eetbare plantenexperts. We besteden aandacht aan moderne en aan primitieve technieken.

Weekend 1: Het wild zwijn

Dit weekend zal gaan over het wild zwijn. We leren je over zijn leefwijze en gedrag en zullen ook proberen het dier te observeren in de avonduren. Uiteraard gaan we in op het verwerken en klaarmaken van het dier.

Weekend 2: Waterwild & gevogelte

Duif, eend, gans, fazant: we kijken naar vliegende dieren, veren ,vleugels en klauwen. Wat kun je hiermee? Hoe bereid en verwerk je ze? Heel anders dan het kijken naar dieren op vier poten.

Weekend 3: Vis

Baars, poon, schol, zalm, forel: vis vraagt ook een totaal andere manier van verwerken en de dingen die je ermee kan zijn ook veel anders. Er is geen vis hetzelfde en misschien is de variatie in smaak, geur en textuur bij vissen wel het meest divers.

Weekend 4: Klein wild & ree

Konijn, haas, ree, de dieren die je het meest in het weiland of bosrand ziet staan. Het magere vlees, maar toch de populairste en bekendste dieren. Ook zij komen aan bod!

 

RESERVEER >

DATA:

  • 27 t/m 28 maart 2021
  • 03 t/m 04 juli 2021
  • 23 t/m 24 oktober 2021
  • 27 t/m 28 november 2021

 

CURSUSINHOUD:
Zie beschrijving cursus

PRIJS:
930,-

PRIJS INBEGREPEN:

avondeten dag 1 (we vragen je voor de eerste dag zelf een lunch mee te nemen)- ontbijt & lunch dag 2 ; benodigde wild, mogelijkheid tot overnachting, gezelligheid en kampvuur.

De lestijden zijn op de eerste dag van 9.30 tot aan de avondmaaltijd. ’s avonds is er nog een avondprogramma waarbij bijvoorbeeld een expert zijn verhaal vertelt. De maximale eindtijd op de eerste dag is 22.00 uur, de tweede dag zullen we uiterlijk om 18.00 stoppen.

NIET INBEGREPEN:

extra materiaal voor thuis

AANTAL PERSONEN:
25

LEEFTIJD:
16

LOCATIES:
Bladel,
Oene,
Aerdenhout,
Utrechtse Heuvelrug

DUUR CURSUS:
12 dagen