This text is also available in: English (Engels)

Mijn naam is Marc en ik volg op dit moment de jaaropleiding  bij Living By Nature. De opleiding loopt helaas tegen het einde, nog een paar weekenden, en dan moeten we ons met mijn tribe klaar gaan stomen voor de eindexpeditie volgend jaar in september.

Terug kijkend op het afgelopen jaar en de weekenden die wij les hebben gehad, kan ik alleen maar dankbaar zijn. Dankbaar voor alles wat de opleiding mij al gegeven heeft, dankbaar dat ik les heb mogen krijgen van zo’n fantastisch team en dankbaar voor alle mooie mensen die ik heb leren kennen.

Thijmens woorden op de introductiedag gaan nog steeds door mijn gedachten: ‘lieve mensen, jullie gaan vrienden overhouden aan deze opleiding’. Thijmen zijn woorden zijn ZO uitgekomen voor mij, ik heb vrienden voor het leven gemaakt.

De crafts die ons geleerd zijn hebben mij de echte waarde voor spullen leren kennen. Als je een hele dag aan een Saami pouch of uren aan een lepel of bootnaald gewerkt hebt dan zijn dat spullen die waarde hebben. Jouw energie en toewijding zit erin en dat geeft zoveel waardering voor wat je gemaakt hebt. Het staat in schril contrast met hoe wij in onze huidige maatschapij waarde toekennen aan spullen.

De Coronacrisis, waar wij met zijn allen inzitten, heeft mij nog een andere kant van Living By Nature laten zien, mij nog een andere les geleerd. De natuur geeft niet wat jij verwacht te krijgen, maar koester wat het je wel geeft. Door alle maatregelen zijn er weekenden niet door gegaan, heerste er veel onzekerheid van het wel of niet doorgaan. Na baalmomenten omdat weer een weekend uitviel, was de grote verrassing hoe Living By Nature dit oploste voor de studenten. Er werden extra inhaaldagen aangeboden om alle gemiste lessen in te halen. Daar bedoel ik mee dat er inhaalweekenden kwamen, maar daarnaast nog eens 11 extra dagen les. Welke organisatie doet dit voor haar klanten?

Wij kregen niet wat wij verwachtten, we kregen méér dan wij verwachtten. Dat koester ik en daar ben ik dankbaar voor.

Dank je wel team Living By Nature voor dit geweldige jaar.