This text is also available in: English (Engels)

Seizoenen spelen een grote rol in Living by Nature lijkt heel logisch. Het combineren hiervan met verwachtingen is een stuk minder logisch.

Levend in een tijd van “voor 23:59 besteld is morgen in huis” vergeten we wel eens gemakkelijk dat de natuur een heel eigen ritme heeft. Nog steeds gebaseerd op structuur maar een heel stuk minder op straktuur. Terwijl ik dit schrijf op 1-1-2022 is het buiten 13°C, een lastige temperatuur als jij vandaag ijsvissen op je programma had staan. Zelfs bij @Willow, op het Arctische Plateau, geeft de temperatuurmeter nu zo’n 11°C aan.

Is dit een toevalligheid of veranderen de seizoenen langzaam? Moeten we onze planning aanpassen of is dit een herinnering dat we flexibel moeten leren blijven?

Hoe bereidt jij je voor op, bijvoorbeeld de eindexpeditie van de jaaropleiding? De bessen die je bedacht had te kunnen eten zijn nog niet rijp, om misschien zelfs overrijp. Maar de vissen bijten als nooit te voren.

Maar ook op simpelere taken als het verplaatsen van een paar kuub brandhout? Eerder deze week was de grond nog bevroren dus hebben we tijd gemaakt om alles achter uit het bos/land te halen. Het stapelen ervan gaat nu de grond wat modderiger is ook prima. Heb je genoeg kennis, flexibiliteit en tijd om de planning om te gooien en je aan te passen aan de grilligheid van de seizoenen?