This text is also available in: English (Engels)

MASTERCLASS VUURBOOG door Thijmen Apswoude

In deze 2-daagse masterclass vuurboog leer je wat belangrijk is bij het maken en bovenal het gebruiken van de vuurboog.

Deze masterclass is geschikt voor iedereen die zich echt wil verdiepen in de vuurboog. Of je nu net komt kijken en schrikt van de hieronder gebruikte termen. Of dat je denkt: “Ja Thijmen dat kun je nu wel zo zeggen maar…” Wees welkom. Misschien draai jij tijdens deze masterclass vuurboog meteen wel je eerste kooltje!

Inhoud

We kennen allemaal wel de tabellen waarin staat welke houtsoort het beste werkt op welke houtsoort. Maar wat als deze nu eens niet in de buurt te vinden zijn?  En welk materiaal gebruikt je nu voor de boog? Wat gebruik je daarnaast voor het handblok? En niet te vergeten: het materiaal van de pees. En zeker ook: waarom is de vorm van die inkeping zo belangrijk? Wat kan ik leren van het geluid dat de boog maakt? Wat kan ik leren van wat ik zie tijdens het draaien?

De vaardigheid van vuur door wrijving, in dit geval met de vuurboog. Vergt kennis, ervaring en oefening. Het is immers een vaardigheid waar heel wat bij komt kijken. Naast het bovenstaande dien je daarom ook rekening te houden met luchtvochtigheid, maar ook de omgevingstemperatuur, denk aan de wind en luchtstromen of het vinden van droog hout? Je leert tevens over de verschillende houdingen en technieken die je kunt gebruiken.

Vergeet ook niet het vervolg. Weet je waar je tondel kan vinden en hoe je ze per soort moet voorbereiden? Wanneer je dit alles al weet, heb je nog steeds geen vuur. Hoe ga je alles klaarleggen voor je gaat beginnen en hoe bouw je het op? Allemaal factoren die het proces beïnvloeden.

Thijmen

Het is een vaardigheid die veelal wordt overgebracht van ouder op kind. Die jarenlang oefenen kent en omgaan met vele veranderlijke omstandigheden. Dit is precies wat Thijmen Apswoude al sinds zijn jonge jeugd doet. Experimenteren, nieuwsgierig blijven, vragen, onderzoeken en bovenal ondervinden. En op die manier een grote hoeveelheid aan kennis opdoen. En deze kennis wil hij graag weer met jou delen.

Als sinds zijn 18de deelt Thijmen, met veel passie en kunde, zijn kennis over het leven in de natuur, met zijn studenten. Hij legt zich toe op het onderwijzen en doorgeven van de oude ambachten en laat mensen de voordelen zien van de oude gebruiken, methodes en vaardigheden. Vuur maken was ooit een vaardigheid die vaak een kwestie van leven of dood was. Ook al is dit nu nog zelden het geval, zelf vuur maken blijft een fantastische ervaring.

31-07 t/m 01-08 Bathmen (Nederland) RESERVEER >
07-08 t/m 08-08 Ename (België) RESERVEER >
PRIJS:
€ 150,-
BIJ DE PRIJS INBEGREPEN:

Koffie en thee

Een stukje bos om je tent/tarp/hangmat/onderkomen op te zetten voor de nacht.

Bushcraft sanitair.

NIET INBEGREPEN:

Eten

Vervoer van en naar de locatie

LOCATIES:

31-07 t/m 01-08 Bathmen (Nederland)

07-08 t/m 08-08 Ename (België)

DUUR CURSUS:

zaterdag 10:00 tot zondag 15:00