This text is also available in: English (Engels)

BESCHRIJVING

Een opleiding volledig gericht op het leven in winterse omstandigheden. Kou, sneeuw en ijs veranderen alles wanneer het gaat om comfortabel in de natuur te zijn. Activiteiten vragen veel meer planning. Je kunt niet zomaar naar buiten lopen zonder handschoenen als het -35 C is. Je neemt je spullen mee op een slee in plaats van in een backpack.

In deze opleiding ga je de spullen maken die je nodig hebt voor een reis naar de koude gebieden. Zo maak je een eigen paar sneeuwschoenen, sneeuwbril en leer je een sneeuwshelter te maken. De eindexpeditie is gepland in Canada.

De theorie komt, gedurende de hele opleiding, in ieder weekend aan bod en gaat bijvoorbeeld over routines en disciplines in koude omstandigheden, het gebruiken van isolatie door middel van sneeuw en je lichaamswarmte in de shelter. Het dragen van je kleding en materialen in arctische condities, omgaan met oververhitting en onderkoeling. Uiteraard gaan we bespreken hoe je vuur kunt maken in koude en natte omstandigheden.

Overzicht van de onderwerpen

  • We gaan aan de slag met het looien van huiden met bast, ‘bark tanning’ van ree, hert en vishuiden. Ook gaan we rawhide voorbereiden die in het tweede weekend nodig zijn voor het maken van ‘parfleches’. Het maken van containers staat eveneens op de planning en een aantal voorbereidingen voor latere projecten.
  • Het maken van een paar sneeuwschoenen is een leuk maar intensief karwij. Het hout moet gebogen worden door middel van stoom. Vervolgens ga je de hele sneeuwschoen invlechten met rawhide. Zo maak je jouw eigen paar sneeuwschoenen voor de expeditie.
  • Goede kleding is cruciaal in de koude streken en bont houdt ontzettend goed de warmte vast. We besteden ruim tijd aan het looien van huid met behoud van de haren, bont dus. Onder andere vos, bever en rendier. De technieken die je leert kun je toepassen op diverse soorten vachten. De methode is 100% natuurlijk, er komen geen chemicaliën bij kijken. We gaan in op de verschillende dierlijke onderdelen en kijken waarvoor ze werden gebruikt en hoe je ze kunt behandelen.
  • In een winteruitrusting komen een aantal bijzondere items voor die je verder zelden nodig hebt. Zo gaan we een ijshouweel maken van steen of gewei en maak je jouw sneeuwbril. Je leert werken met greenstone en leisteen. Je gaat slijpen en polijsten met natuurlijk schuurplaten en zand. Ook zul je leren wat ‘pecking’ inhoudt en hout uitzoeken dat geschikt is voor je houweel.
  • Jagen met vallen en strikken in de sneeuw vraagt om kennis van het weer. Het weer kunnen lezen, weten wat je kunt doen bij plotselinge veranderingen. Waar zet je de vallen en strikken neer? Er ligt een dikke laag ijs en een meter sneeuw. Waar hou je rekening mee nu de wereld er anders uit ziet? Het is niet meer terug te herkennen van de zomer. Maar toch is de winter een rijkdom voor de jacht wanneer je weet waar je op moet letten. We gaan wintervallen maken en vislijnen en -haken voor winterse omstandigheden. Tevens gaan we je voorbereiden op wakvissen voor de eindexpeditie.
  • Jezelf warm kunnen houden is belangrijk! Dit weekend staat in het teken van kledingitems maken. We vilten onze binnenschoenen en een  anorak. Van ruw schapenhaar werk je naar mooi gekaard en eventueel gekleurde wol, tot aan een prachtige jas. Dit is een van de belangrijkste kledingitems voor de expeditie.
  • De handen en de voeten lopen in de poolstreken de meeste kans op bevriezing en ‘frostbite’. Het is essentieel deze goed te beschermen. Je gaat beenkappen maken, laarzen (mukluks) van buckskin en handschoenen van bont. Ook gaan we kookbenodigdheden maken zoals het een pan van speksteen.

Ambachtsweek in de Vogezen

Een week met de groep naar de Vogezen waar we meer wintervaardigheden gaan behandelen en de eerste ervaringen kunnen opdoen in de sneeuw met tracking en het lopen met sneeuwschoenen. Hier zullen we ook verder werken aan het maken van onze persoonlijke items en het werken aan je winterse outfit.

Eindexpeditie
In samenwerking met Lure of the North plannen we een mooie expeditie in het prachtige Canada. Op deze trektocht trekken we zelf, met een slee, onze spullen voort en gebruiken we al onze zelfgemaakte items.

 

DATA:

Data 2020

februari 21-22-23
april 24-25-26
juni 26-27-28
augustus 14-15-16
oktober 23-24-25
december 18-19-20

Data 2021

januari 4-10 (ambachtsweek Vogezen)
april 16-17-18
juni 18-19-20
augustus 13-14-15
oktober 15-16-17
december 17-18-19

 

CURSUSINHOUD:
Zie beschrijving

PRIJS:
3500,-

BIJ DE PRIJS INBEGREPEN:
wettelijke BTW, maaltijden/ materialen tijdens de cursusdagen

NIET INBEGREPEN:

  • Extra materiaal voor thuis
  • Reiskosten van/ naar Vogezen
  • Reiskosten van/naar de expeditie

AANTAL PERSONEN:
16

LEEFTIJD:
16 (jonger na gesprek & goedkeuring)

LOCATIES:
Bladel,
Aerdenhout,
Bathmen

DUUR CURSUS:
55 dagen