BESCHRIJVING

De ouder & kind jaaropleiding, een jaaropleiding waarin ouders en kinderen samen het avontuur aangaan! Deze jaaropleiding zit boordevol informatie en expertise en is zo ingericht dat zowel volwassenen als kinderen hieraan mee kunnen doen

Zouden jullie als ouder en kind graag samen iets leuks, interessants en leerzaams willen doen wat ook nog eens buiten plaatsvindt? Dan is de ouder- en kindjaaropleiding iets voor jullie! Deze jaaropleiding is speciaal gericht op kinderen en ouders. Samen leren jullie alle bekende en noodzakelijke vaardigheden zoals hoe je een hut moet bouwen, een houten lepel moet maken, hoe je vissen kan vangen en hoe je huiden kan bewerken. Gedurende 8 weekenden en een week leren jullie hoe je kunt (over)leven in de natuur en wat hier allemaal bij komt kijken. Zelf vuur maken, botten bewerken, natuurlijke lijm maken en je eigen eten verzamelen zijn een greep uit de vaardigheden en technieken die gedurende deze opleiding aan bod komen. Er zullen zowel gezamenlijke als individuele opdrachten zijn waar je in de natuur en thuis mee aan de slag kan. Een basis aan vaardigheden en technieken waar je de rest van je leven plezier aan zult hebben!

Na deze opleiding heb jullie naast de basis aan vaardigheden en technieken een berg aan kennis over ‘living by nature’. Onze methode is een combinatie van bushcraft, survival, primitieve vaardigheden en onze eigen filosofie.

Jullie leren de natuur en de seizoenen kennen en leren met met verschillende soorten gereedschap te werken op een veilige, verantwoorde manier. Door de opzet van de jaaropleiding vorm je met de medecursisten een team, als ouder en kind een team en leer jullie sterk in je schoenen te staan als het om bushcraft, survival en primitieve vaardigheden gaat. ’s avonds bij het kampvuur delen we dan samen verhalen met elkaar. Kortom, een jaar om nooit te vergeten!

De opleiding bestaat uit:

1 kennismaking dag

8 weekenden van vrijdagmiddag t/m zondagmiddag

1 week expeditie in de zomer na de opleiding

De 8 weekenden in vogelvlucht:

Kennismaking
De kennismaking is bedoeld om als groep elkaar te ontmoeten en de hoofdinstructeurs te ontmoeten. Deze dag dient als een kleine introductie van de jaaropleiding. We gaan deze dag samen leuke activiteiten doen zoals bijvoorbeeld vis bakken in leem of koken in een vuurkuil.

Weekend 1 & 2 Algemene basis

Het eerste weekend beginnen we met de basis. Als een van de eerste dingen komt een van de belangrijke, dan wel niet belangrijkste, onderwerpen aan bod: mesveiligheid. Gedurende de jaaropleiding zullen we geregeld met messen werken. Maar hoe houd je een mes vast? Hoe geef je een mes door? Waar moet je op letten als je met een mes werk? We nemen de tijd hiervoor zodat elke ouder en kind de ruimte krijgt dit te leren. We gaan het daarnaast hebben over het maken van een natuurlijk onderkomen en vuur maken met de vuurslag. Lukt het jou om mooie vonken te slaan? We gaan dit weekend ook al aan de slag met het verzamelen van natuurlijke tondelmaterialen. Want hoe begin je een vuurtje? Wat heb je hiervoor nodig? Wat brandt goed en wanneer brandt dit goed? En wat is er nou leuker dan dit te testen…?

We gaan het hebben over natuurlijke EHBO en hoe je dit moet toepassen, eetbare planten (die we ook gaan eten!), en water filteren. We leren hoe we wild- en natuur kunnen observeren, iets wat jullie vervolgens thuis kunnen oefenen. We leren verschillende knopen te leggen en hoe zelf natuurlijk touw te maken. Veters strikken zal nooit meer hetzelfde zijn!

Weekend 3 Basisvaardigheden

Dit weekend draait om het werken met natuurlijk materiaal. We gaan aan de slag met ons eigen houtbewerkingsproject, bijvoorbeeld het maken van een lepel. De basis is hetzelfde voor iedereen maar met de steel kan de fantasie de vrije loop krijgen. Wordt het een rechte steel? Eentje met een kronkel? Of wordt de steel rijkelijk versierd? Met deze lepel zal je voortaan je maaltijden eten bij Living by Nature, zodat je elke maaltijd weer ziet wat voor moois je gemaakt hebt. We gaan bot en gewei bewerken, wat andere technieken vergt dan het bewerken van hout. We leren het maken van natuurlijke lijm door middel van hars en waar men deze materialen kan vinden en verzamelen.

Weekend 4 Jacht & voedsel

Het vierde weekend staat in het teken van jachttechnieken. Hoe kan je een dier vangen zonder er zelf bij te zijn? Hoe maken we een val of een strik? Waarom kan je een val of strik niet zomaar overal zetten? Welk dier wil je eigenlijk vangen? Hoe groot moet je val of strik dan zijn? Al deze vragen en meer worden dit weekend behandeld. We leren over voedsel, en hoe belangrijk dit is om te kunnen (over)leven in de natuur. We gaan dierlijk vet zuiveren waar we een lichtje van gaan maken, die wel uren kan blijven branden. We maken pemmican, een voedzaam energiehapje en gaan aan de slag met het drogen en roken van voedsel, wat soms wel maanden bewaard kan worden.

Weekend 5 Vervolg vaardigheden
Het kleien op school is niets in vergelijking met de stoere potten die we dit weekend gaan maken en bakken in het kampvuur. We werken met wol en vilt want we gaan onze eigen schoenen, laarzen of sloffen vilten. Deze winter zullen we geen koude voeten hebben! Ook gaan we bastcontainers maken. Traditioneel werden deze containers gebruikt om bessen en ander voedsel in te verzamelen. We leggen uit waarvoor ze gebruikt werden, hoe ze eruitzagen en waarom ze zo handig zijn.

Weekend 6 Vis en vistechnieken

Dit weekend is gericht op vissen. We leren over de grootte van verschillende vissen, het vissen van vissen en gaan we verschillende soorten vishaakjes en een visspeer maken. Om vissen te vangen zonder haakjes of speren leren we hoe we een visnet kunnen knopen. Oefenen met het uitgooien en wie weet heb jij straks een vis in je net…!

Weekend 7 Leerlooien
Dit weekend gaan we aan een iets moeilijkere taak, het looien van huiden. Het looien van leer is best een pittige klus maar een vissenhuid is klein en prima om mee te starten. We looien een vissenhuid en eventueel kunnen we een reeënhuid looien.

Weekend 8 “Examen”

Dit weekend is een afsluitend weekend met verrassingsprogramma.

 

RESERVEER >

DATA:
17-19 Sept
15-17 Oktober
19-21 November

Verdere data volgen snel

CURSUSINHOUD:
Zie cursus beschrijving

PRIJS:

1 ouder en 1 kind: 3000 euro

1 ouder en 2 kinderen: 4000 euro

1 ouder en 3 kinderen: 5000 euro

Voor 2e volwassene extra: 2000 euro

 

BIJ DE PRIJS INBEGREPEN:
wettelijke BTW,  maaltijden & materialen tijdens de cursusdagen

NIET INBEGREPEN:

  • extra materiaal voor thuis
  • Reiskosten van/naar de expeditie

 AANTAL PERSONEN:
18

LEEFTIJD:
+5

LOCATIES:
Bathmen