This text is also available in: English (Engels)

De jaaropleiding 2021 België

BESCHRIJVING:

33 dagen complete onderdompeling in alles wat je wilt weten over het leven in en met de natuur! Samen met de 2weekse expeditie naar het buitenland zijn dat samen 51 dagen in de natuur met les, vaardigheden leren en ontdekken. Hiervan zijn de ambachtsweek en de expeditie volledig optioneel. Ga jij ons avontuur aan?

Je krijgt een compleet pakket aan cursussen met echt alles, maar dan ook alles erop en eraan! Zo leer je de natuur kennen in alle seizoenen, leer je werken met diverse soorten gereedschap. Je leert over vuur, tondel, houtsoorten, bomen, leer looien, voedsel, diersporen en nog veel meer. Daarbovenop krijg je een volle week waarin jij je volledig gaat verdiepen in allerlei ambachten en native skills, zoals het werken met bot, gewei, pees, vuursteen etc. Door de opzet van deze jaaropleiding vorm je met jouw medecursisten een ‘tribe’. ‘s avonds kun je bij het kampvuur verder werken aan jouw projecten. Als hoogtepunt organiseren we een expeditie in het buitenland waarin alle vaardigheden en gemaakte items van pas komen.

Onze instructeurs

hebben jarenlange ervaring met ‘living by nature’. Na onze jaaropleiding heb jij zoveel kennis en ervaring dat “Living by Nature” in je bloed gaat zitten.

  • 11 weekenden van 3 dagen
  • 1 ambachtsweek
  • Afsluiting met jouw ‘tribe’ en jouw zelfgemaakte spullen gaan we 2 weken echt ‘Living by Nature’ (in het buitenland)

Na deze opleiding heb jij een berg aan kennis en ervaring over ‘Living by Nature’. Dit is de methode die wij hanteren. Het is een combinatie van bushcraft, survival, primitieve technieken en onze eigen filosofie. Daarmee ben je in staat om zelf langere periode in de natuur te verblijven. En je bent zover getraind dat je in staat bent om aan anderen de basis te leren. Alleen de basis? Wij zijn ervan overtuigd dat om andere mensen iets te kunnen leren, je eigen kennis en vaardigheden veel hoger moeten zijn dan het niveau waarop je lesgeeft. In de opleiding zelf krijg je veel meer dan de basis geleerd.

Vakmanschap

Voor veel van de onderwerpen die we gaan behandelen is meer nodig dan theorie en het een keertje gedaan hebben. Je zou denken dat na tien keer vuur maken met een vuurboog je het de elfde keer wel uit kunt leggen. Maar wat weet je over de invloed van: houtsoorten, bomen, de materialen voor de vuurboog, soorten pees en hoe je die natuurlijk kunt maken? Wat weet je van luchtvochtigheid, temperatuur, de wind en luchtstromen? Of het vinden van droog hout en de juiste materialen? Dan nog alle verschillende houdingen en technieken die je kunt gebruiken? Tondel, waar je dat kunt vinden, hoe je ze per soort moet prepareren? Dan heb je nog steeds geen vuur. Hoe ga je alles klaarleggen, voor je gaat beginnen en hoe bouw je het op? Dit zijn allemaal factoren die het proces beïnvloeden. Ben je voorbereid op misschien de psychische gevolgen als het niet lukt? Dit is slechts de opsomming van de basis in bushcraft over 1 onderwerp.

Het vraagt veel training en oefening om vaardigheden echt meester te worden. Door je kennis en ervaring bij te houden en verder te ontwikkelen kun je doorgroeien naar een instructeur. Het leven in de natuur vereist nu eenmaal ervaring. En daar moet je tijd in steken. Dat kan frustrerend zijn, maar maak je geen zorgen! Oefening baart kunst. We geloven in vallen en opstaan. Voor je kunt lopen, ga je gewoon een paar keer onderuit. Maar nogmaals, ‘no worries’. Geef je over aan de ervaring. Na deze opleiding kun je de spreekwoordelijke marathon lopen!

Living by Nature

is net een boek met moeilijke woorden. Als je de woorden begrijpt dan wordt het verhaal duidelijk.

Stel je voor dat je wilt leren ‘trailen’. Een ree volgen door naar zijn ’tracks’ te kijken. Je kunt in een trackingboek kijken hoe zijn pootafdrukken er normaal uit zien. Maar wat als het afwijkt van de norm? Je kunt opzoeken hoe ver zijn afdrukken van elkaar af staan wanneer hij rent. Wat als hij net bijvoorbeeld een boom moest ontwijken? Wij leren je eerst het dier kennen. Hoe het beweegt, wat hij eet, waar hij bang voor is, in welk gebied hij thuis is. Als je dit leert, ga je ervaren hoe hij leeft, hoe hij denkt. Vervolgens kun je, wanneer je aan het ‘trailen’ bent, visualiseren hoe hij logischerwijs zou lopen. Daarna kun je altijd nog het trackingboek openslaan. Je zult merken dat het boek makkelijker te begrijpen is nu je wat erin staat kunt visualiseren. Het is logisch geworden.

Het jaar rond

Ben je benieuwd naar wat de opleiding inhoudt? Omdat een hele lijst van alle dingen die we jullie willen leren veel te lang zou worden, hebben we er een greep uit genomen uit ons aanbod. Daarmee krijg je een beeld, in werkelijkheid leer je veel en veel meer.

Kennismaking

We starten met een dag kennismaken. Deze dag is bedoeld om elkaar te leren kennen. De cursisten onder elkaar en ook de instructeurs. We hebben het over het draaien van het kamp. We gaan natuurlijk direct allerlei leuke dingen doen zoals bijvoorbeeld: vis bakken in leem, koken in een vuurkuil.

De basis

In twee blokken van 3 dagen leggen we het fundament. Een paar onderdelen: gereedschapsonderhoud, gereedschapsveiligheid (denk aan mes, bijl, zaag), snijoefeningen, vuur en vuurplaats, de vuurboog theorie en praktijk, tondels en waar ze te vinden, hout en waar het te vinden, wandelingen waarin we soorten en materialen leren kennen, wild- en natuur observatie, shelters bouwen, bedden maken, villen en uitbenen, jerky maken, wat kun je met pezen, botten, huiden, nagels, wat zijn nou handige knopen en hoe maak ik ze, hoe vinden en filteren we water, en pas ik natuurlijke EHBO toe.

Verdieping

De daarop volgende twee 3 daagse gaan we dieper op de onderwerpen van de basis in, en behandelen we verder gevorderde onderwerpen. Enkele voorbeelden: wandelingen waarbij je op een ’bushcraft manier’ naar een bos leert kijken, hoe leven dieren, dieren observeren, je eigen boetnaald maken, hoe werken hars, fatwood en berkenschors en hoe vind ik ze, pine sticks maken, teer maken, touwen maken op vele manieren en met verschillende materialen, bot en gewei en dat bewerken, hout en wortels verzamelen en bewerken, een leisterspeer maken, fuiken maken, bastcontainers maken, wilg verwerken, trapping (de theorie), vallen maken, triggermechanismes, plaatsingen, lokazen.

Eetbare natuur, medicijnen en meer

We gaan verder met een 3 daagse over eten, medicijnen en hoe ze te bewaren. Na het gebruikelijke ontbijt op een natuurlijk vuurtje gaan we bijvoorbeeld: wandelingen maken om eetbare planten te leren herkennen, planten drogen, vet verkrijgen, pekelen, individueel vrij verzamelen van eetbare planten (daar gaan we ook van avondeten), klei behandelen, en potten maken en bakken.

Bewaren, meenemen en toepassingen

Ook komt er een 3 daagse voor wol, vilten, travelbaskets en potten. We leren hierin hoe je met wol kan werken: hoe je moet kaarden, leggen, hoe je het vilt en hoe je er een deken van kan maken. Tevens leren we dat weekend meer over rawhide en hoe je het gebruikt. We leren hout te buigen door middel van stoom, en hoe je met gebogen hout en rawhide je travelbasket kan maken. De laatste dag gaan we verder met klei bewerken: we leren meer over de theorie ervan en gaan dan potten maken en bakken.

Vuursteen & toepassingen

Het ambacht van flint knappen, ofwel vuursteen bewerken. We leren verschillende technieken, zoals pressure flaken en percussion flaken. We behandelen verschillende tools en stenen, zoals basalt, obsidiaan en flint. We behandelen theorie van allerlei verschillende periodes, en maken daarna ons eigen gereedschap. We gaan pijlpunten, schrapers en messen maken!

Dieren, gedrag, tracking

Deze dagen gaan we ons op dieren focussen. We gaan naar de misschien wel naar de hertenbronst! Dat betekent vroeg opstaan, de bossen in en dieren observeren. We gaan jullie bewuster maken van de dieren, en de wereld, om je heen. We gaan ook weer wandelen met een bushcraft perspectief, om attenter te worden op de praktische manieren om de natuur om je heen te gebruiken. Ook gaan we tracking behandelen: dierensporen bekijken, leren de verschillen te lezen tussen verschillende dierensporen, en hoe je een trail kan lezen om te leren over het dier dat je volgt.

Huiden bewerken

We gaan buckskin en vishuiden tannen. Hierin leer je de theorie over huiden en hoe je ze gebruiksklaar kan maken. We gaan het natuurlijk ook doen, iedereen gaat zijn eigen buckskin en vissenhuid maken.

Boog maken

We moeten natuurlijk ook aan huiden en vlees kunnen komen. Je gaat je eigen boog en pijlen maken. Welke soorten bogen zijn er? Welke houtsoorten gebruik je? Welke pijlen voor welk doel, etc.

Ambachtsweek

Deze week is volledig gericht op het compleet maken van alles wat je nodig hebt voor de tweeweekse expeditie. Daarnaast komt vissen aan bod. Natuurlijk vislijn maken, bot en gewei verder leren bewerken om er vervolgens haken en speerpunten van te gaan maken, en fuiken en andere fishtraps behandelen. Er is ruimte voor herhaling en oefening en opnieuw een korte instructie krijgt van een instructeur.

Afsluiting

De afsluiting, hierin ga je laten zien wat je beheerst. Deze dagen zou je kunnen zien als een examen en afronding van de leerfase. Daarna gaan veel studenten verder met hun expeditie benodigdheden.

De expeditie

Afsluitend gaan we gezamenlijk twee weken naar het buitenland om alles wat we geleerd hebben ook echt te gebruiken. We nemen dan spullen mee die we zelf gemaakt hebben, en gaan leven ‘’zoals onze voorouders’’. In onze zelfgemaakte kleding, met onze travelbaskets op onze rug, drinkend uit kalebassen en met zelf geslagen vuurstenen mes gaan we twee weken al onze primaire levensbehoeftes uit de natuur halen. Meer over de expeditie komt in de opleiding aan bod.
De expeditie vindt plaats in September na het afronden van de opleiding. Hiermee heeft iedereen de tijd om zijn benodigdheden af te maken.

FAQ

Kinderen

Speciaal voor ouders met kinderen hebben we de ouder- kind jaaropleiding. Wil je toch de reguliere opleiding volgen dan mag een kind best af en toe mee. Daarvan is de minimale leeftijd 5 jaar. Dit is altijd in overleg met de hoofdinstructeur. Voor kinderen die structureel dus ieder weekend mee gaan doen met de opleiding rekenen wij € 1500.

Honden

We vragen je zoveel mogelijk opvang voor je hond te zoeken. Ook voor honden geldt, dat dit alleen kan in overleg, dat het er niet te veel kunnen zijn in 1 groep en ze moeten absoluut gehoorzaam zijn.

Alcohol

We vragen je om geen alcohol mee te nemen naar de cursussen.

Een weekend gemist

Mocht het zo zijn dat je een moment moet missen, kun je met een andere groep meedoen. Ook staat ons terrein voor alle deelnemers (in overleg) open voor verdere oefening. En als wij er dan ook bezig zijn, kunnen we jullie natuurlijk adviseren en verder helpen.

Prijs

In de prijs is inbegrepen, de wettelijke btw, de maaltijden tijdens de cursusdagen en de materialen tijdens de cursus.

Niet inbegrepen is: extra materiaal voor thuis, bijvoorbeeld extra huiden om te looien of ander soort materialen.

Reiskosten van en naar de expeditie

Betalingen

Het is mogelijk om in termijnen te betalen, we hebben de mogelijkheid om in 1 x te betalen, in 4 termijnen of in 10 termijnen.

Aanbetaling

We zullen vragen om rond november een aanbetaling te doen voor het reserveren van je deelnemersplek. Ben je nog niet zeker, betaal deze dan niet. Aanbetalingen worden niet geretourneerd. Met een aanbetaling is jouw plek definitief van jou.

Andere vragen

We gaan graag met je in gesprek over de vragen die je hebt. Of kom een keertje kijken om de sfeer te proeven.

RESERVEER >

Start op vrijdag om 9u
einde op zondag +/- 17u

DATA:
LET OP! Deze opleiding start pas in mei 2021
mei 14 – 16
juni 11 – 13
juli 9 – 11
augustus 6 – 8
september 24 – 26 (alle groepen)
oktober 8 – 10
oktober 19 – 22 (alle groepen)
november 12 – 14
december 10 – 12

2022
januari 28 – 30
februari 25 – 27
maart 25 – 27

CURSUSINHOUD:
Zie tekst beschrijving

PRIJS:
3000,-

In samenwerking met:

natuurpunt

BIJ DE PRIJS INBEGREPEN:
wettelijke BTW, maaltijden & materialen tijdens de cursusdagen

NIET INBEGREPEN:

  • Extra materiaal voor thuis, bijvoorbeeld extra huiden om te looien of ander soort materialen
  • Reiskosten van/naar de expeditie
  • Eten tijdens de ambachtsdagen

AANTAL PERSONEN:
18

LEEFTIJD:
16 (na gesprek en goedkeuring)

LOCATIES:
Bladel (NL),
Ename

DUUR CURSUS:
51 dagen