Voor Into the Woods 2023 hebben Siegurd Bushcraft & Survival en Living by Nature de handen in elkaar geslagen en deze prachtige halfjaar opleiding tot in de puntjes in elkaar gezet. Het doel van deze opleiding is een sterke en degelijke training voor elke natuurliefhebber die zelfstandig en met respect voor de natuur een mooie basis vormt voor verdere natuurbelevenissen en avonturen! Het zijn 18 intensieve trainingsdagen in alles wat je wilt weten over het leven in en met de natuur! Samen met de optionele expeditie naar het buitenland zijn dat samen 28 dagen in de natuur met les, vaardigheden leren en ontdekken. Ga jij dit avontuur aan?

Beschrijving

Deze halfjaaropleiding, Into the Woods 2023, is zo opgebouwd dat je het beste van het beste krijgt in de basis van Bushcraft. Kortom, alles wat we behandelen gaat uit van de basis maar dan met heel veel aandacht voor details en diepgang. Niet alleen domweg dingen zomaar doen, maar ook echt de reden waarom we het zo doen bespreken en begrijpen. We willen dat dingen fout gaan, we willen dat mensen gefrustreerd raken als het niet lukt. Maar we willen ook erachter komen waarom het fout gaat en het oplossen. Dan verandert frustratie in oprechte trots en worden dit soort momenten herinneringen voor het leven! Je leert over vuur, tondel, houtsoorten, bomen, planten en paddenstoelen. Maar ook werken met schors en andere natuurlijke materialen. We besteden veel aandacht aan veiligheid, mes, zaag en bijl, want dat is de absolute basis. We gaan een onderkomen bouwen van natuurlijk materiaal en bespreken verschillende sheltermodellen. De makkelijkste manier om aan dierlijke eiwitten te komen, is vissen en daarom ook veel aandacht voor vistechnieken. Te veel om op te noemen dus.

Onze instructeurs

De 6 weekenden worden verdeeld in 3 weekenden onder leiding van Siegurd Bushcraft en Survival en 3 weekenden onder leiding van Living by Nature. Allemaal instructeurs met jarenlange ervaring en het beste wat je in Nederland kunt krijgen. Daar zijn we ook erg trots op!

De opleiding wordt op verschillende locaties gehouden. Leersumse Veld, Bathmen, Zandvoort en Bladel.

Vakmanschap

Voor veel van de onderwerpen die we gaan behandelen is meer nodig dan theorie en het een keertje gedaan hebben. Je zou denken dat na tien keer vuur maken met een vuurboog je het de elfde keer wel uit kunt leggen. Maar wat weet je over de invloed van: houtsoorten, bomen, de materialen voor de vuurboog. Of over soorten pees en hoe je die natuurlijk kunt maken? Wat weet je van luchtvochtigheid, temperatuur, de wind en luchtstromen? Denk ook aan het vinden van droog hout en de juiste materialen. Dan nog alle verschillende houdingen en technieken die je kunt gebruiken. Tondel, waar je dat kunt vinden, hoe je ze per soort moet prepareren? Dan heb je nog steeds geen vuur. Hoe ga je alles klaarleggen voor je gaat beginnen en hoe bouw je het op? Dit zijn allemaal factoren die het proces beïnvloeden. Ben je voorbereid op de psychische gevolgen als het niet lukt? Dit is slechts de opsomming van de basis in bushcraft over één van de vele onderwerpen.

Het vraagt veel training en oefening om vaardigheden echt meester te worden. Het leven in de natuur vereist nu eenmaal ervaring. En daar moet je tijd in steken. Dat kan frustrerend zijn, maar maak je geen zorgen! Oefening baart kunst. We geloven in vallen en opstaan. Voor je kunt lopen, ga je gewoon een paar keer onderuit. Maar nogmaals, ‘no worries’, geef je over aan de ervaring.

Halfjaaropleiding: Into the Woods 2023

Ben je benieuwd naar wat de opleiding inhoudt? Een volledige lijst van alle dingen die we jullie willen leren, zou veel te lang worden. Daarom hebben we een greep uit ons aanbod genomen. Hierdoor krijg je een beeld, maar in werkelijkheid leer je veel en veel meer.

Kennismaking

We starten met een dag kennismaken. De cursisten leren elkaar en de instructeurs kennen. We bespreken hoe alles eraan toe gaat op het kamp en gaan natuurlijk ook onmiddellijk allerlei leuke dingen doen.

Weekend 1

Veiligheid, messen, zagen en bijlen

Het eerste weekend staat in het teken van veiligheid. Bij mensen die veel in de natuur bezig zijn, kan letsel verdergaande gevolgen hebben dan wanneer je thuis een ongeluk krijgt. En daarom willen we, nee, moéten we hier mee beginnen. Terwijl we een houten lepel maken, leren we snijtechnieken met een mes; full hand grip, chest lever, thumb push en nog veel meer. Ook gaan we op verschillende wijzen een zaag gebruiken. Als klap op de vuurpijl leren we omgaan met een bijl; kleinkloven, splijten, carven, limben. Ook maken we tijd voor het slijpen en verder onderhoud van mes en bijl. Een heerlijk vol weekend met stoer gereedschap!

Weekend 2

Vuurbeheersing

Vuur, dat is waar dit weekend over gaat. En met vuur bedoelen wij niet de vlam. Met vuur bedoelen wij alles wat met vuur te maken heeft. Elke stap vooraf, alle voorbereidingen, het maken, het managen en onderhoud, het doven en leave-no-trace. Welke houtsoorten kan ik gebruiken, waar vind ik tondel, wat kan ik doen om mijn vuur nog effectiever te maken? Hoe maak je de beste feathersticks? En dan de vuurtechnieken; firesteel, vuurslag, vuurboog en zonnestralen. Welke vuuropbouwen zijn er allemaal en wat heeft omgeving en het weer voor invloed op een vuur? Als we dan toch met vuur bezig zijn, dan kunnen we het ook nuttig gebruiken door verschillende kooktechnieken te oefenen. En wat als we prompt weg moeten en je niet weet of er geschikt materiaal is op de volgende locatie? Hoe transporteer je vuur? Een weekend waar je je vingers aan kunt branden!

Weekend 3

Oost west, thuis best

Na een korte theoretische inleiding, waarin we bespreken wat het belang is van een goede shelter, gaan we dit weekend flink de handen uit de mouwen steken. Vergis je niet, dit wordt een zwaar weekend! We zullen laten zien hoe vaak het maken een degelijke stormvaste shelter geromantiseerd wordt. We beginnen op dag 1 met de uitleg van knopen en de verschillende manieren van het ophangen van een basha/tarp. Op dag 2 zijn we de hele dag bezig met het bouwen van een groepsshelter waar we de nacht ook in slapen. Dezelfde avond bespreken we hoe je in zo’n shelter leeft en wat de taken zijn van iedereen. Ook komt dit weekend een basis-EHBO aan bod waar we vooral de meest voorkomende letsels in Bushcraft bespreken. Denk aan brandwonden, oververhitting, onderkoeling, snijwonden, enz.

Weekend 4

Doe-het-zelf samen met de natuur

Dit weekend van Into the Woods 2023 staat helemaal in het teken van ambachten en natuurlijke materialen: naalden, schors, bast, wortels, hars. Daar gaan we hele mooie en bruikbare dingen van maken. Bakjes, potjes, mandjes, wel of niet waterdicht. Ook zullen we de basis van werken met berkenbast behandelen. Hier zul je heel enthousiast van worden.

Weekend 5

De natuur voorziet

Eetbare en medicinale planten, paddenstoelen, voedsel bereiden en conserveren, kooktechnieken; dit weekend is er voor de inwendige mens. Heel belangrijk natuurlijk, want eten is waar je normaalgesproken het meest aan denkt als je het niet hebt of tekort komt. Het is niet het belangrijkste, maar zo zitten wij als mens in elkaar. Om te beginnen groeit er genoeg om ons heen. Planten, struiken, bessen en bomen waarvan veel eetbaar is. Laten we ook de medicinale werking niet vergeten. Daarnaast zullen we de wondere en mysterieuze wereld van de schimmels onder de loep nemen. Paddenstoelen zijn belangrijk voor ons ecosysteem, maar ook als voeding kunnen ze ons een enorme boost geven. Om maar niet te spreken over hoe lekker ze kunnen zijn. Er wordt vaak gezegd dat eten dat je zelf hebt geoogst en buiten is klaargemaakt, het lekkerst smaakt! Daar zijn we het natuurlijk helemaal mee eens, want wat is er nou lekkerder dan vers gebakken brood in het bos, of een stoof uit een Dutch Oven, verse Roedeer Jerky… jammie!

Weekend 6

Als een vis in het water

Dit laatste weekend van Into the Woods 2023 staat helemaal in het teken van eiwitten en hoe de natuur daarin kan voorzien. Maar eerst alles over water. Waar kun je het vinden, hoe kun je het verzamelen? Welke verontreinigingen zijn er hoe kun je het drinkbaar maken? De ‘makkelijkste’ manier om het jaar rond aan je eiwitten te komen, is door vis te vangen. Dat kan op heel veel verschillende manieren afhankelijk van de situatie, locatie en wat je voor handen hebt. We bespreken de basistechnieken van een vaste en dynamische methode en we maken een fuik en een vaste lijn.

Dit weekend sluiten we de halfjaaropleiding af met een evaluatie en bespreken de mogelijkheden van een eindexpeditie.

RESERVEER >
 • 28 t/m 30 april 2023
 • 26 t/m 28 mei 2023
 • 23 t/m 25 juni 2023
 • 28 t/m 30 juli 2023
 • 25 t/m 27 augustus 2023
 • 29 september t/m 1 oktober 2023

CURSUSINHOUD:
Zie beschrijving

PRIJS:
€1700,-

Incl. gratis Bushcraft mes

Bij de prijs inbegrepen:

 • alle maaltijden
 • koffie en thee
 • instructie
 • materialen tijdens de cursus
 • mes (mag je mee naar huis nemen)

Niet inbegrepen:

 • vervoer naar/van cursuslocatie
 • extra materiaal voor thuis
 • Reiskosten van/naar de evt. expeditie

Aantal personen:

 • Maximaal 16

Leeftijd:

 • Vanaf 16 jaar (na gesprek en/of goedkeuring)

Locaties:

 • Leersumse Veld
 • Bladel
 • Aerdenhout
 • Bathmen