Drums of trommels, en in het bijzonder traditionele handtrommels, hebben sinds het begin van onze tijd de maat gehouden met het menselijk hart. Terwijl we vandaag de dag trommels en het slaan van een ritme, vooral associëren met muzikale ontspanning en recreatie, getuigt de geschiedenis over trommels en drummen van een veel breder en dieper belang.

Van oudsher vertegenwoordigde het verwerven van een eigen trommel een reis die tijd, geduld, inspanning en opoffering vergde. Deze offers van ‘het zelf’ doordrenkten de trommel met kracht.

Inhoud

Tijdens deze speciale workshop ga je je eigen handtrommel maken en construeren. De meeste workshops drum maken, leren je enkel hoe je een trommel in elkaar zet, maar in deze workshop maak en bereid je het grootste deel van de trommel zelf.

Je krijgt een verse damherthuid en je leert hoe je de huid schraapt, schoonmaakt en verwerkt tot ‘rawhide’. Je leert hoe je die vervolgens moet drogen en ‘staken’, en hoe je ‘babiche’ maakt, de vetersnoeren van huid waarmee je je trommel gaat rijgen. Pas als deze voorbereidingen gedaan zijn, is je trommel klaar om in elkaar gezet te worden.

Tijdens de pauzes, waarin we wachten tot alles droog, geweekt of gespoeld is, begin je met het maken van een speciale trommelstok.  Ook de stok is vaak doordrenkt van betekenis. We gaan op zoek en vinden een mooie betekenisvolle stok-greep in de bossen van onze locatie. De houtsoort heeft betekenis en de betekenis, die zal worden uitgelegd.

Voor het vel van je trommelstok kun je kiezen uit een selectie van natuurlijke leersoorten en bont. Aan het eind van de workshop zijn je trommel en trommelstok compleet en klaar om mee naar huis te nemen.

Tijdens de workshop leer je veel over de historische, traditionele, culturele en heilige methoden waarop de drum werd gebruikt, maar ook hoe je je drum op een belangrijke en betekenisvolle manier in je leven kunt integreren.

Het geluid en de ritmes van de trommel werden en worden nog steeds, vooral geslagen als een brug tussen de zichtbare en onzichtbare wereld, een middel om naar andere werkelijkheden te reizen, een manier om te communiceren over afstanden buiten het bereik van een stem, een manier om te waarschuwen of een oproep tot dans en viering en een middel om naar andere ‘werelden’ te reizen. Een trommel was dus veel meer dan alleen een muziekinstrument. Het was een instrument van cultureel en spiritueel belang en een kostbaar bezit. Trommels en hun trommelaars komen voor op rotsschilderingen van meer dan 7000 jaar geleden. De vroegste schriftelijke vermeldingen van trommelen dateren van meer dan 4000 jaar geleden. Uw trommel behoort dus tot een van onze oudste ambachten en werktuigen en moet gekoesterd worden.

DATA:
RESERVEER > 24-25-26/06/2022
PRIJS:
€360,-
BIJ DE PRIJS INBEGREPEN:
benodigde materialen, alle maaltijden, koffie, thee, parkeren en kamperen op locatie
NIET INBEGREPEN:
vervoer van/ naar de locatie.
LEEFTIJD:
16
DUUR CURSUS:
2,5 dagen