This text is also available in: English (Engels)

BESCHRIJVING

10-daagse Bast Container cursus in Zweden

“Of all the gifts that nature gave the Native American, bark was one of the most useful”, een citaat uit het boek  Wildwood Wisdom.

Bast werd voor ontelbaar doelen gebruikt en was onmisbaar in het dagelijks leven van vele volkeren. Schoenen, vaartuigen, potten, pannen, drinkgerei, bestek, rugzakken, tassen, tondel, touw, isolatie, dakbedekking, verlichting, kleding, hoeden, speelgoed, je kunt het niet gek genoeg bedenken, zelfs kunst werd ermee gemaakt.

Wij zullen tijdens deze unieke cursus vooral werken met berkenbast. Voor de Native Americans is de berk een heilige boom met veel legendes. Maar niet alleen voor de Native Americans, ook voor de oud Oost-Slavische en Aziatische cultuur wordt de berk beschouwd als een levensboom van onschatbare waarde.

Tijdens deze cursus wordt je meegenomen in de ambacht van vele culturen en oude volkeren. Van de oude Oost-Slavische cultuur van het voormalige grote Rusland tot de First Nations uit het noordoosten van Amerika. Elke cultuur heeft een andere benadering bij het maken van een bast container. Deze kunnen zelfs verschillen per regio.

We zullen je alles vertellen over hoe berkenbast geoogst wordt en de verschillende methodes. En niet alleen berkenbast maar ook de bast van andere bomen zullen we bespreken en behandelen zoals spar, es, ceder, linde, enz.

Met deze cursus gaan wij intensief aan de slag met bast. We zullen beginnen met simpele projecten zodat je gewend raakt aan dit prachtig product en langzamerhand werken wij ons naar een complex project.

Werken met bast is niet moeilijk als je de juiste kennis hebt, sterker nog, het is ontzettend leuk, geeft veel voldoening en is uiterst verslavend. Hieronder een globale planning van wat wij gaan maken:

Kleine projecten van berkenbast

Deze kleine projecten zullen je verrast laten staan omdat ze aan de ene kant zo simpel zijn maar aan de andere kant zo ontzettend leuk en bruikbaar. Ook zijn ze handig om gewend te raken aan berkenbast. We gaan een ster, een boekenlegger, een kubus en een messchede maken. Ook zullen we setjes van sinkers en floaters maken die we gaan vastmaken aan een visnet en op die manier proberen vis te vangen. Leuk om zo ter plaatse iets bruikbaars te maken van berkenbast.

Een gevlochten mandje van berkenbast

Nadat we de smaak hebben te pakken gaan we aan de slag met een iets groter project: een gevlochten mandje. Leren hoe je bast voorbereid en stript. Daarna gaan we de cross-weaving techniek behandelen.

Een Native American basket van sparrenbast

Ook gaan we aan de slag met sparren- of dennenbast. We zullen deze gaan verzamelen en zullen alles leren over dit prachtig materiaal. Deze vorm van containers werden vooral gebruikt bij het verzamelen van voedsel zoals bessen en paddenstoelen. Ook kun je er grotere packs van maken die gedragen werden op de rug.

Een Tavlinka van berkenbast (oud Russisch pot voor kostbaarheden)

Dit is een heel speciaal project. Een Tavlinka is een Russisch potje waar vooral kostbaarheden zoals juwelen en pruimtabak werd bewaard. Het interessante van een Tavlinka is dat het misschien ingewikkeld oogt maar in feite erg simpel is om te maken. Maar het resultaat zal je verbluft laten.

Een First Nation berry basket van berkenbast

Een gevouwen stuk berkenbast! Een bast container die vooral afstamt uit het noordoosten van America. Meest bekend is die van de Ojibways en de Penobscots. Vaak schitterend versierd met jacht taferelen of dagelijks leven activiteiten. We gaan ook hier werken met berkenbast en sparrenwortel.

Een Skolotni van berkenbast (waterdichte container)

We sluiten deze unieke reis met het maken van een Skolotni, een waterdichte container voor het bewaren van melk, honing, bloem, zout, enz. Een complex project met heel veel technieken en vaardigheden.

In de directe omgeving zullen we zoek gaan naar hars en wortels. Hars voor het maken van een lijmcombinatie voor het waterdicht maken van sommige containers en wortels voor al het stikwerk van de verschillende containers.

Zoals je ziet komen veel technieken en projecten aan bod. Natuurlijk gaan wij ook genieten van de schitterende omgeving en als het mogelijk is, dat is erg afhankelijk van de kwaliteit van de berken op locatie en het weer, gaan wij ook leren hoe je berkenbast kunt verzamelen uit de natuur.

 

CURSUSINHOUD:
Zie Cursus beschijving
PRIJS:
1100,-
BIJ DE PRIJS INBEGREPEN:
alle maaltijden, koffie, thee, fruit, parkeren en kamperen
NIET INBEGREPEN:
vervoer van en naar de locatie en naar de verschillende plekken zoals dorp.
AANTAL PERSONEN:
14
LEEFTIJD:
16 ( mits goedkeuring en/ of gesprek), normaal 18
LOCATIES:
Zweden
DUUR CURSUS:
10 dagen