This text is also available in: English (Engels)

BESCHRIJVING

Een toegankelijke en op maat gemaakte mastercursus die volledig in het teken staat van wol. Traditionele technieken worden gecombineerd met diepgaande vaardigheden over allerlei manieren om met wol te werken.

Deze cursus wordt gegeven in een van de meest wilde, rauwe en mooiste plekjes aan de westkust van Schotland. Behalve de enorme variëteit aan oorspronkelijke wolvaardigheden word je ook meegenomen in de lokale cultuur, natuur en echte Schotse tradities.

Van deze 10 dagen zijn er 7 gevuld met iedere dag een gespecialiseerd cursusonderdeel. Zo leer je van alles over verschillende typen wol en schapenrassen. Schotland heeft de grootste verscheidenheid aan unieke en zeldzame, oorspronkelijk schapenrassen van de wereld! Je gaat onder andere kijken naar het met de hand scheren van schapen en ruwe wol verwerken naar materiaal dat je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. Iedere dag staat er een andere vaardigheid centraal en je handen zullen veel te doen hebben.

De andere 3 dagen zijn vrij in te vullen om te genieten van de omgeving, de kust te bezoeken, naar een dorpje te gaan of als je wilt vrij door te werken aan je projecten op je eigen tempo.

De cursus wordt gegeven in samenwerking met “Croftwools” vlakbij het prachtige dorpje Applecross. Croftwools is de organisatie van Lesley en Tom Kilbride. Lesley is dé expert als het gaat om traditioneel kleuren van wol met behulp van korstmossen en Tom is een zeer vaardige wever. Ze hebben een atelier en winkel aan de afgelegen West Coast road. Voor deze cursus zullen we een gezamenlijk kamp maken in een omheind veld vlakbij hun atelier.

Een deel van de lessen zullen door hen verzorgd worden. Behalve de bijzondere kennis die ze overdragen kun je kennis maken met hun ‘crofting’ levensstijl (een croft is een klein boerderijtje). Ze zijn een inspiratie van creativiteit en vaardigheden en ambassadeurs van het ‘crofting life’. Deze term laat zich moeilijk vertalen naar het Nederlands maar zie de uitgestrekte Schotse velden voor je met een klein boerderijtje waar allerlei activiteit plaats vindt, dan ontstaat er wel een beeld. Denk ook aan lokale voedselspecialiteiten, live traditionele Schotse muziek en kampvuurverhalen. Al deze dingen worden zeker een onderdeel van deze Schotse ervaring! Sommige cursusonderdelen zullen in een origineel rietgedekt Keltisch rondhuis gegeven worden, andere dagen zullen we in het ‘dorpshuis’ vilten, om te voorkomen dat de wind de wol wegblaast! Kortom je zal verschillende plekken zien en bezoeken.

Daarnaast hebben we ook een Living by Nature lestent zodat er altijd een plek is om samen te komen en bezig te zijn met een project. Je krijgt bij deze cursus 3 vachten om mee te werken en transformeren in verschillende warme en mooie producten waar je absoluut trots op zult zijn.

Hoe er te komen

Cuaig croft, bij Applecross,  is een prachtige plek maar wel afgelegen. Je hebt hoe dan ook een auto nodig. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Inverness maar dit is nog steeds op 2 uur rijden (125 km). Er is weinig verkeer tussen Inverness en Applecross. De wegen zijn smal maar ook langzaam en prachtig. Het is het dus aan te bevelen om samen te reizen hetzij van een vliegveld hetzij vanuit Nederland met een bootovertocht.

Edinburgh heeft meer vluchten en huuropties. Vanaf daar is het 6 uur rijden (370 km). Een langere route maar je rijdt dan wel een prachtige Highland road tour!
Je kunt ook de boot nemen van IJmuiden naar Newcastle en vandaar met je eigen auto rijden. Dit is 8 uur rijden naar Applecross. www.dfds.com

Over Schotland

Zelfs in juli kan het weer winderig, koud en nat zijn. Kom dus voorbereid en neem waterdichte kleding mee en stevige waterdichte (wandel)schoenen of laarzen. Neem een tent mee van goede kwaliteit, wind en waterdicht, je staat namelijk vlakbij de Atlantische kust. Wildkamperen is toegestaan in Schotland. Hangmatten en tarpjes kunnen absoluut niet. Mocht je niet willen kamperen dan zijn er lokaal ook B&B, hostels of Airbnb te boeken.

 

DATA:

16 / 25 Juli

RESERVEER >

CURSUSINHOUD:

 • Verschillende typen wol, wolvlies/vachten en schapenrassen
 • Hoe wol schoonmaken, voorbewerken, wassen en drogen
 • Kaarden en kammen van de wolvezels
 • Maken van je eigen spintol
 • Spinnen van wolgaren en het twijnen van de draad
 • Spinnen met een spintol
 • Spinnen met een spinnenwiel
 • Vilten van een gehele vacht
 • Vilten van hoed of laarzen zonder naden
 • Naaldvilten van een bosdier (3 D vilten)
 • Kleuren van wol met gefermenteerde korstmossen
 • Kleuren van wol met plantaardige bestanddelen
 • Maken van je eigen ‘peg loom’ (een traditioneel eenvoudig weefsysteem dat bestaat uit een serie stokken op een onderstel, deze is dus makkelijk mee naar huis te nemen!)
 • Weven van een kleed met je eigen ‘peg loom’.
PRIJS:
1100,-

BIJ DE PRIJS INBEGREPEN:
alle maaltijden, koffie, thee, fruit, parkeren en kamperen

NIET INBEGREPEN:
vervoer van en naar de locatie en naar de verschillende plekken zoals dorp.

AANTAL PERSONEN:
14

LEEFTIJD:
16 ( mits goedkeuring en/ of gesprek), normaal 18

LOCATIES:
Schotland  ( Applecross)

DUUR CURSUS:
10 dagen